Αλέξης Σαββόπουλος

Ο Πάρντιου είναι κάτι άλλο

Ο Αλέξης Σαββόπουλος γράφει για την επιλογή του Άλαν Πάρντιου στην τεχνική ηγεσία του Άρη και τι αυτή σημαίνει για την λειτουργία της ομάδας.

Ως επιλογή ο Άλαν Πάρντιου, λιγάκι ξάφνιασε. Ευχάριστα. Όχι ως όνομα μιας και το βιογραφικό του είναι εξαιρετικότατο. Αλλά επειδή κακά τα ψέματα, η Αγγλία δεν είναι δα και η χώρα από την οποία αντλεί ο Αρης προπονητές.

Γράφει ο Αλέξης Σαββόπουλος

Ίσως όμως θα έπρεπε να το περιμένουμε ως φυσική εξέλιξη κι αυτό, αφού από πέρσι το club δείχνει μια φανερή ροπή προς παίκτες που προέρχονται από το νησί. Καμαρά, Εντιαγέ, Γκρέι, Οντουμπάτζιο, Νκουλού, Μάνου Γκαρθία ο οποίος απογαλακτίστηκε στη Σίτι.

Αν η συγκεκριμένη επιλογή αποτελεί και προϊόν συνειδητής απόφασης της ιδιοκτησίας να πάει σε ένα άλλο μοντέλο όσον αφορά την τεχνική ηγεσία, τότε ακόμη καλύτερα. Γιατί προφανώς ο Πάρντιου αποτελεί μια διαφορετική συνταγή την οποία δεν έχουμε συνηθίσει και αν… πιάσει, το club θα είναι υποχρεωμένο να την συνεχίσει.

Δεν ξέρω αλλά έχω την αίσθηση ότι ο Θόδωρος Καρυπίδης, με την απόφαση αυτή που συνιστά και μια οικονομική υπέρβαση και σε επίπεδο προπονητή, μοιάζει να θέλει να πετύχει όσο καμία άλλη. Το αντιλαμβάνεται ότι το έχει ανάγκη η ομάδα στην φάση την οποία βρίσκεται.

Έχει ανάγκη, ξέχωρα από ένα καλό προπονητή, από μια προσωπικότητα. Που θα εμπνεύσει. Θα φέρει σεβασμό και θα βάλει μια σειρά και μια πειθαρχεία στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Οι παραστάσεις που κουβαλάει, οι εμπειρίες του στη διαχείριση παικτών υψηλού επιπέδου, τα 700 ματς στους πάγκους αγγλικών ομάδων αποτελούν εχέγγυο.

Ο οργανισμός Άρης οφείλει να τον… εκμεταλλευτεί. Να τον ακούσει. Να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει ώστε μαζί του να αλλάξει επίπεδο. Το γεγονός ότι η συμφωνία είναι για δυο χρόνια αποτελεί ένδειξη ότι δεν αντιμετωπίζεται ως λύση ανάγκης αλλά ως κάτι μεσομακροπρόθεσμο!

Βέβαια οφείλουμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι οι Άγγλοι προπονητές είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τους Ισπανούς, τους Γερμανούς και φυσικά τους Έλληνες προπονητής. Ο Άγγλος προπονητής είναι πολλά περισσότερα.

Λειτουργεί ως μάνατζερ που αποφασίζει για τα πάντα και φυσικά έχει λόγο και για μεταγραφές. Και όταν λέω μεταγραφές, δεν υποδεικνύει απλά τις θέσεις αλλά κάνει και τις επιλογές. Όχι απαραίτητα κακό για τον Άρη.

Μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στο κομμάτι αυτό μιας και δεν υπάρχει τεχνικός διευθυντής. Το ξέρει, το έχει ξανακάνει, το έκανε και πρόσφατα στη Βουλγαρία, έχει τεράστιο δίκτυο γνωριμιών και επαφών από τα οποία ο Άρης μπορεί να βγει πολλαπλά ωφελημένος.

Ήδη το κάνει με τον Ετέμπο που τον γνωρίζει καλά και ίσως μάλιστα επιδιώξει να μιλήσει ο ίδιος μαζί του. Χώρο και χρόνο θα χρειαστεί απλά ο 61χρονος τεχνικός. Χώρος είμαι βέβαιος ότι θα του δοθεί. Το δείχνει η επιλογή από μόνη της, διαφορετικά το μοντέλο θα αποδειχθεί θνησιγενές. Χρόνο είναι η αλήθεια δεν έχει και πολύ. Οι δυο εβδομάδες που ακολουθούν τον αγώνα με τον Ολυμπιακό που θα είναι ο πρώτος του είναι μια ιδανική συγκυρία για… to know us better.

Και για κάποιες πρώτες παρεμβάσεις. Να μπουν οι πρώτοι κανόνες. Να γίνει η ομάδα λίγο πιο… aggressive όπως είπε χαρακτηριστικά. Τα υπόλοιπα στη μεγάλη διακοπή για το Μουντιάλ. Ήδη πάντως αρκετούς από τους παίκτες τους ξέρει και στις συζητήσεις που είχε με τον Καρυπίδη του μετέφερε είπε ότι … έχουν πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες από αυτές που είδε μέχρι τώρα.

Ο Γκρέι για παράδειγμα που τον ξέρει πολύ καλά από την πατρίδα του δεν είναι ούτε στο 40% από αυτόν που ξέρει όπως είπε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι με την δική του διαχείριση ο Άρης θα δει τον πραγματικό Γκρέι. Και συν τω χρόνω μια καλύτερη ομάδα… Ο Καρυπίδης είχε την επιλογή να φέρει έναν 40χρονο Ισπανό, νεαρό, εξελίξιμο.

Θα του κόστιζε και πιο φθηνά. Επέλεξε να πάει στην πιο δοκιμασμένη λύση με τον Πάρντιου. Σε ένα άλλο μοντέλο ελπίζοντας ότι μαζί του θα νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια και παράλληλα προστασία της επένδυσης που έχει κάνει…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x